NYHET
En frihetsreform för alla unga i Kristianstads kommun!
För 23 miljoner kronor per år kan kommunens alla högstadie- och gymnasieelever få ett kollektivtrafikkort som gäller hela dygnet, alla dagar på året. Samtidigt kan kollektivtrafiken utanför staden förstärkas.
Unga på landsbygden kan plocka hem kompisar från stan. Stadens unga ges möjlighet till att söka extrajobb eller till det mindre högstadiet utanför stan.
För att hela Kristianstads kommun ska leva och utvecklas krävs en välfungerande
kollektivtrafik som gör det enkelt och attraktivt att bo, leva och verka i hela
kommunen. Påverkansarbete gentemot Region Skåne är avgörande för att förbättra
möjligheterna till kollektivt resande i vår kommun.
Genom att skolskjutsbehovet samordnas med ordinarie busstrafik så långt det är möjligt kan den ordinarie regionbusstrafiken förstärkas med fler turer och kanske även fler linjer tillgängliga för alla kommunmedborgare. Denna reform skulle stärka kommunens förhandlingsläge för att få till en mer ändamålsenlig kollektivtrafik i hela kommunen. För kommunen som helhet stärks vår attraktionskraft även som besöksmål, för ökad inflyttning eller förbättrade möjligheter för företagare att rekrytera medarbetare. En kollektivtrafik som är bättre anpassad efter folks verkliga behov bidrar till ökad service för alla invånare och därmed även stärkt skatteunderlag.
Kristianstads kommun erbjuder profiler med inriktning musik, bild, fotboll, handboll, engelskspråkig profil men även montessoriinriktning. Denna frihetsreform skulle ge alla elever chansen att välja skola, oberoende av föräldrars ekonomiska möjligheter. Idag är valfriheten beroende på ifall eleven har någon vuxen som kan skjutsa till skolan eller har råd med den dryga utgiften att köpa månadskort. Det borde också ligga i politikens intresse att alla elever också har en reell valmöjlighet att välja skola. Att gemensam skattefinansierad verksamhet inte bara är tillgänglig för de som har råd.
Genom att elever ges kollektivtrafikkort ”Ungdomskortet” grundas också goda vanor för livet och antalet transporter där föräldrar skjutsar sina ungdomar kors och tvärs kan minska. Detta är dessutom en åtgärd för att uppnå Kristianstad kommuns klimatmål om förändrade resvanor där transportsektorn står för 1/3 av alla fossila utsläpp. Och samtidigt lösa skjutsbehovet för de ungdomar som har föräldrar som lever åtskilda.
S har avsatt resurser i budgeten för 2025 för att ge utrymme till inledande förhandlingar med Skånetrafiken. Det är beklagligt att motionen endast avslås i stället för att ses som underlag för framtida budgetar där även ekonomiska mervärden av denna frihetsreform kan räknas in!
Sabina Månsson Hultgren (S), 2:e Vice ordf Barn- och Utbildningsnämnden
Martin Hallingström Skoglund (S), Vice ordf i Landsbygdsrådet
Ulrika Tollgren (S) Oppositionsråd i Kristianstads kommun